Άλλες Συσκευές
Συσκευή Mimio
Αυτή σχετικά χαμηλού κόστους συσκευή προσαρμόζεται πάνω σε έναν οποιοδήποτε ασπροπίνακα, συνδέεται με τον υπολογιστή του μαθητή και μεταφέρει ό,τι αναγράφεται (στον πίνακα) σε λογισμικό που εγκαθίσταται στον υπολογιστή. Με τον τρόπο αυτό, ο μαθητής με μειωμένη όραση, έχει πρόσβαση, σε ό,τι γράφει ο δάσκαλος/καθηγητής στον πίνακα και με τη βοήθεια του μεγεθυντή οθόνης (Lunar, ZoomText), μπορεί να φυλάξει, να επεξεργαστεί και να αναπαράξει το υλικό αυτό.
Επιπρόσθετα, συνδέοντας τη συσκευή με ένα βιντεοπροβολέα, μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε ένα εργαλείο χρήσιμο για ολόκληρη την τάξη και όχι απλά για το μαθητή με μειωμένη όραση. Ο δάσκαλος/καθηγητής, χειρίζεται τον υπολογιστή από τον πίνακα (που μετατρέπεται με τη βοήθεια ενός επιπρόσθετου λογισμικού σε οθόνη αφής) και έτσι γίνεται ο προσωπικός υπολογιστής του μαθητή εκπαιδευτικό εργαλείο για όλα τα παιδιά.
Αξιοσημείωτο, στην περίπτωση αυτή, το χαμηλό κόστος της συσκευής, αφού δεν πρόκειται για εξειδικευμένο προϊόν για άτομα με ΟΑ, αλλά για σύστημα που χρησιμοποιείται για παρουσιάσεις, κυρίως στις βαθμίδες ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και σε συνέδρια ή σεμινάρια.
Mimio σε ασπροπίνακα συνδεδεμένο με φορητό υπολογιστή Mimio σε ασπροπίνακα Το Mimio Wireless ο σπόγγος και οι μαρκαδόροι τουΔιαδραστικός Πίνακας
Ο Διαδραστικός πίνακας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Το μήνυμα της κίνησης όμως δε μεταδίδεται από τους μαρκαδόρους στη συσκευή όπως με το Mimio, μέσω της ερυθράς θύρας του, αλλά από την κίνηση που ανιχνεύεται πάνω στον ίδιο τον πίνακα. Το μειονέκτημα είναι εμφανώς, η αδυναμία μετακίνησης από αίθουσα σε αίθουσα όπως με το Mimio.
Braille n' Print
Η συσκευή αυτή (ένας υπολογιστής), ενώνεται με μια συνηθισμένη μηχανή τυφλικής γραφής (Brailler) και ένα κοινό εκτυπωτή. Κάθε τι που γράφεται στη μηχανή Braille μετατρέπεται στη συνηθισμένη γραφή από τη συσκευή Β – Ν – Ρ και τυπώνεται στον εκτυπωτή. Έτσι για ένα κείμενο που γράφτηκε στην τυφλική γραφή έχουμε και το αντίστοιχο στη συνηθισμένη γραφή. Με την εκπαίδευση μαθαίνουν τα παιδιά μια σειρά από εντολές με τις οποίες μπορούν να διαμορφώσουν το κείμενο τους όπως θέλουν (με παραγράφους, κεφαλαία γράμματα, γράμματα μεγάλου σχήματος, έντονα, με υπογράμμιση, κ.ά.). Μπορούν να κάνουν δηλαδή ό,τι και με έναν επεξεργαστή κειμένου στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Η.Υ.).
Το B n’ print, αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη μοναδική αποτελεσματική λύση στους μαθητές που φοιτούσαν στα συνηθισμένα εκπαιδευτήρια, γιατί παρέχει τη δυνατότητα εκτύπωσης και στην Ελληνική γλώσσα.
Με απόφαση του Κράτους εφοδιάζονται με τη συσκευή αυτή όλα τα παιδιά που φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ο εκτεταμένος χώρος, όμως, που καταλαμβάνει και η αδυναμία εύκολης μετακίνησης του συστήματος αυτού, είναι οι βασικοί λόγοι που προοδευτικά τείνει να αντικατασταθεί με άλλες συσκευές, όπως φορητούς Η.Υ. κατάλληλα εξοπλισμένων για χρήση από άτομα με Ο.Α.
Η συσκευή Braille n' Print με μηχανή Perkins BraillerBraille Embossers
Πρόκειται για εκτυπωτές γραφής Μπρέιλ. Συνδέονται με υπολογιστές όπως οι συνηθισμένοι εκτυπωτές. Με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών όπως το Windbraille ή Daxburry που μετατρέπουν τα κείμενα που βρίσκονται στον υπολογιστή σε ηλεκτρονική μορφή (για παράδειγμα Word document) στη γραφή Μπρέιλ, εκτυπώνουν σε χαρτί βάρους από 120 ως 180 γραμμάρια δημιουργώντας κουκκίδες με κτυπήματα σε αυτό.
Υπάρχουν τόσο προσωπικοί εκτυπωτές Μπρέιλ, όσο και επαγγελματικοί. Λόγω της καλύτερης απόδοσης της Ελληνικής Γλώσσας από το λογισμικό Winbraille, στην Κύπρο χρησιμοποιούνται περισσότερο εκτυπωτές τύπυ Index, όπως ο προσωπικός Basic-D.
Το Embosser Basic-D V3.0 της IndexΠρογράμματα OCR ( Optical Character Recognition Software)
Τα προγράμματα αυτά χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση σαρωμένων κειμένων (scanned) από τους Υπολογιστές. Μετατρέπουν δηλαδή την εικόνα που σαρώνεται σε κείμενο αναγνωρίζοντας οπτικά τους χαρακτήρες, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας. Στα πλαίσια των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων της Σχολής, γίνεται εκπαίδευση στη χρήση των σαρωτών και των λογισμικών αυτών, ώστε τα άτομα με ΟΑ να έχουν πρόσβαση σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εντύπων, τα οποία θα μπορούν να διαβάζουν ή να επεξεργάζονται μέσω του Η.Υ. τους.
Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται –ανάμεσα σε άλλες- και από την Υπηρεσία Μεταγραφών της Σχολής, για την αρτιότερη κάλυψη των αναγκών των μαθητών και των ενηλίκων σε γραπτό υλικό.